Pamětní stříbrná pětisetkoruna s dílčím pokovením „Tramvaj ČKD Tatra T3“

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 3 MB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM s dílčím pokovením – Tramvaj ČKD Tatra T3 – emise

Dnem 18. června 2024 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou pětisetkorunu s dílčím pokovením „Tramvaj ČKD Tatra T3“. Pětisetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČNB * TRAMVAJ * T3 *“. Hmotnost pětisetkoruny je 25 g, její průměr 40 mm a síla 2,6 mm. Mince je vydávána v maximálním emisním limitu 30 000 ks.

Na lícní straně pětisetkoruny je v horní části mince kompozice části bočního a čelního pohledu na tramvaj ČKD Tatra T3. V dolní části mince je zobrazen detail části podvozku. Při horním okraji mince je text „ČESKÁ REPUBLIKA“. Označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „500 Kč“ je při spodním okraji mince. Značka České mincovny, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“, je při pravém okraji mince. Na rubové straně pětisetkoruny je tramvaj ČKD Tatra T3 ze šikmého pohledu včetně trolejového vedení a kolejnic. Zjednodušená barevnost tramvaje je na minci naznačena dílčím pokovením žlutým a červeným zlatem. Při spodním okraji mince je text „ČKD TATRA T3“ a při pravém okraji mince text „2024“ a kompozice iniciál autora mince, akademického sochaře Zbyňka Fojtů, která je tvořena písmeny „F“ a „Z“. Jednotlivé části textu a kompozice iniciál jsou ohraničeny tečkami.

Ke každé minci se dodává katalogová karta světle hnědé barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.