Řekněte podvodníkům NE!

Řekněte podvodníkům NE!

Podvodníci přicházejí s čím dál sofistikovanějšími cestami, jak se dostat k vašim penězům. K tomu, aby vás oklamali, často zneužívají jméno České národní banky (ČNB) či jiných důvěryhodných institucí.
 
ČNB v poslední době zaznamenala několik podvodných internetových stránek, které napodobují její doménu cnb. Prostřednictvím odkazu na uvedenou adresu měla být veřejnost podvodně informována osobou vydávající se za zaměstnance banky o domnělém riziku na jejich běžném účtu. Podvodník pak pod záminkou hrozby ztráty peněz své oběti přesvědčil, aby peníze převedly do domnělého „rezervního fondu u ČNB“.  Tímto způsobem o své peníze přišly.

Pokud vám někdo tvrdí, že je váš účet v ohrožení a je potřeba převést peníze ať už do „rezervního fondu ČNB“ nebo na jakýkoliv jiný účet v kterékoliv bance, zbystřete! Jedná se o podvod!

ČNB také opakovaně upozorňuje na podvodné telefonáty, ve kterých se volající vydávají za zaměstnance ČNB. Pokud vás bude kontaktovat volající, který se představí jako zaměstnanec ČNB a bude po vás v souvislosti s údajným zneužitím peněz na vašem bankovním účtu chtít, abyste mu sdělili své osobní či jiné citlivé údaje (např. přihlašovací jméno do internetového bankovnictví) nebo si do počítače nebo telefonu nainstalovali jím doporučený software, nereagujte a zavěste!

Pamatujte si, že zaměstnanci ČNB nikoho v souvislosti s údajnými podvody nikdy nekontaktují!

Pokud máte podezření, že jste se stali obětí podvodu, neváhejte a co nejdříve kontaktujte svou banku. Oznamte zneužití vašich platebních prostředků a požádejte banku o jejich blokaci.

Kromě kontaktování banky nezapomeňte také oznámit případ Policii ČR. Poskytněte jí veškeré dostupné informace o tom, jak k podvodu došlo, jaké byly použity metody a jakou finanční škodu vám podvod způsobil. Tyto kroky mohou napomoci při vyšetřování a zvýšit šanci na dopadení pachatele.