Guvernér ČNB Aleš Michl pokřtil knihu matematických hádanek

Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl pokřtil v sobotu 1. června svou novou knihu nazvanou Matematické hádanky guvernéra ČNB. Jak název napovídá, publikace má za cíl rozhýbat mozkové buňky zvídavých čtenářů. Obsahuje rovnou stovku úloh ze světa finanční gramotnosti, aritmetiky, prostorové představivosti, geometrie, teorie her, aplikované matematiky a teorie pravděpodobnosti. Kniha ukazuje, že ani matematika nemusí být nudná záležitost. Křest se uskutečnil v rámci veřejných oslav 2. narozenin Návštěvnického centra ČNB.

„Po celou dobu svého působení v ČNB podporuji finanční gramotnost. Navštívil jsem školy po celé republice, kde jsem začínal diskuse s žáky rébusy. Postupně vznikl nápad tyto a další matematické hádanky shrnout do knihy a ukázat, že matematika je inspirativní a překvapivě zábavná disciplína,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

Inspirací pro guvernéra byl americký matematik Martin Gardner, jeden z nejznámějších představitelů rekreační matematiky. Již zesnulý popularizátor vědy psal po více než tři desítky let (od roku 1956 do roku 1981) sloupek pojmenovaný Mathematical Games o hrátkách s matematikou pro časopis Scientific American.

Aleš Michl je v bankovní radě ČNB od roku 2018, v červenci 2022 se ujal funkce guvernéra. Již dříve vyšly tři jeho knihy: MICHLiq – průvodce ekonomií a investicemi (2014), Jestřábi a holubice (2019) a Reset ekonomiky (2021). Čtvrtou knihu Matematické hádanky guvernéra ČNB vydalo nakladatelství Universum v roce 2024.

Petra Vlčková
mluvčí ČNB

Související odkazy