Týdenní souhrn
(9. – 13. 9. 2024)

 
 

Inflace v srpnu 2024 nepatrně nad 2% cílem ČNB

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v srpnu 2024

 
KOMENTÁŘ
 

Česká národní banka ponechává sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,25 %

Bankovní rada České národní banky na jednání 12. září rozhodla o ponechání sazby proticyklické kapitálové rezervy pro expozice umístěné v České republice na 1,25 %. Vedlo ji k tomu zejména hodnocení cyklických rizik, která i v podmínkách pozvolného posunu ekonomiky ČR do počátečního období růstové fáze finančního cyklu zůstávají stabilní.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

„Nový normál“, nebo pokračování „velké makrofinanční volatility“?

Přednáška viceguvernéra ČNB Jana Fraita pro konferenci ICFE 2024 ve Zlíně dne 10. září 2024 na Fakultě managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati.

 
PŘEDNÁŠKA
 

9. 9. 2024

  • Devizové rezervy k 31. 8. 2024
    Data

10. 9. 2024

  • Průměry zápůjčních úrokových sazeb
    pro účely náhrady nákladů za předčasné splacení spotřebitelského úvěru na bydlení za červenec 2024
    Data

13. 9. 2024

  • Platební bilance za 2. čtvrtletí 2024
    Komentář
    Data
  • Platební bilance za červenec 2024
    Komentář
    Data
  • Měnová báze k 31. 8. 2024
    Data
  • Statistika investičních fondů k 31. 7. 2024
    Komentář
    Data
  • Statistika penzijních fondů k 30. 6. 2024
    Komentář
    Data
  • Základní ukazatele finančního trhu za 2. čtvrtletí 2024
    Data

Objem nově sjednaných a refinancovaných hypoték překročil po více než dvou letech opět hranici 200 mld. Kč. V letošním druhém čtvrtletí činil 214 mld. Kč, meziročně bezmála o třetinu více. Historie přitom pamatuje jen čtyři čtvrtletí s vyšším objemem. Tři z nich v roce 2021.

ARAD – Hypotéky

 

Tomáš Adam: Understanding post-Covid inflation in the CEE region and the current CNB policy

Poradce guvernéra ČNB Tomáš Adam ve své prezentaci na Bloomberg Prague Discovery Day vysvětloval rozdílný inflační vývoj v zemích střední a východní Evropy oproti západním zemím. Věnoval se také důvodům, proč je měnová politika ČNB přísná, přestože se inflace nachází poblíž 2% cíle.

 
PDF, 1,2 MB
 

Mzdová dynamika – Minulost, současnost a budoucnost

V novém blogovém příspěvku se experti sekce měnové Barbara Livorová a Adam Ruschka věnují tématu stávajícího svižného a plošného růstu mezd napříč ekonomikou. Zároveň za pomoci dlouhodobých dat a ekonometrické analýzy odpovídají na otázku, zda by mzdová dynamika nyní mohla vést k opětovnému vzepětí inflačních tlaků v české ekonomice, tak jako tomu bylo v případě výrazných cenových šoků z předchozích let. 

 
ČNBLOG
 

Upozornění na investiční platformu Exodus trading AI

Česká národní banka upozorňuje veřejnost na prezentaci uveřejněnou na internetových stánkách https://exodustradingai.com/CZ/, která nabízí investování prostřednictvím umělé inteligence. Osoby provozující tuto investiční platformu nemají žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponují žádným jiným povolením k činnosti na finančním trhu v České republice.

 
UPOZORNĚNÍ
 

Upozornění na aktivity „Market Internal s.r.o.“

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem „Market Internal s.r.o.“, který nabízí zákazníkům „Investiční smlouvy projektu (Automatický obchodní program)“, nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným povolením k činnosti na finančním trhu v České republice.

 
UPOZORNĚNÍ
 

Upozornění na investiční platformu https://alverdo.com/cs

Česká národní banka upozorňuje veřejnost na investiční platformu https://alverdo.com/cs, která dle své prezentace nabízí obchodování s kryptoměnami a investičními nástroji v podobě tokeniziovaných aktiv (akcie, komodity, forex, indexy, ETF). Společnost Alverdo Global Ltd., se sídlem House of Francis, lle Du Port, Mahe, Seychelles, která má tuto investiční platformu provozovat, nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným povolením k činnosti na finančním trhu v České republice.

 
UPOZORNĚNÍ
 

Řekněte podvodníkům NE!

Podvodníci přicházejí s čím dál sofistikovanějšími cestami, jak se dostat k vašim penězům. K tomu, aby vás oklamali, často zneužívají jméno České národní banky (ČNB) či jiných důvěryhodných institucí.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Přihlaste se na stáž do ČNB

I v roce 2024 mohou studenti vysokých škol absolvovat stáž v České národní bance. A to v oblasti statistiky, ekonomie, finančního práva, komunikace a marketingu, IT a mnohé další. ČNB stáže nabízí od roku 2022 a má na ně velmi dobré ohlasy. Loni tak deset vysokoškoláků získávalo zkušenosti hned v devíti bankovních sekcích.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Ze sociálních sítí

ČNB – Guvernér Aleš Michl se dnes v BIS účastní pravidelného pracovního setkání guvernérů centrálních bank z celého světa.


ČNB – V období končícím 8. září 2024 signalizuje vysokofrekvenční index ekonomické aktivity Rushin mezičtvrtletní růst české ekonomiky o 0,2 procent.


A. Michl – My advisor, Tomas Adam (a former McKinsey and ECB employee with a PhD—perhaps that explains the geeky smile), gave a great presentation yesterday at a Bloomberg event in Prague titled Understanding Post-Covid Inflation in the CEE Region.


ČNB – Inflace v meziročním vyjádření dosáhla v srpnu hodnoty 2,2 procenta. Potvrzuje se, že cenová stabilita v české ekonomice byla počínaje letošním rokem obnovena, říká ředitel sekce měnové Petr Král.


J. Schwarz – Are you interested in households' inflation expectations. Do you have a recent paper or work in progress? Join us in Prague this November to present and discuss your findings at the CNB. We have extended the submission deadline, so there is still time to register.


J. Aliapulios – ČNB nejsou jen úrokové sazby a dohled. Patří zároveň mezi nemnoho českých míst s vysokou koncentrací know-how na poli ekonomie. Dnes to na Bloomberg Discovery Day před 100 hosty dokazuje poradce guvernéra Tomáš Adam s prezentací o tom, proč byla inflace v CEE o tolik vyšší ve srovnání se západní Evropou.


ČNB – Česko se připravuje na povodně. Hlavní je samozřejmě ochrana zdraví. Pokud vám povodeň poškodí pouze bankovky nebo mince, nezoufejte. Česká národní banka vám je vymění.

 
 
 

Očekávané události

 
16. 9. 2024
 
17. 9. 2024
 
19. 9. 2024
 
20. 9. 2024
 
 
ZOBRAZIT KALENDÁŘ AKCÍ
 
 

Navštivte nás také na sociálních sítích. Těšíme se na Vás!

Zůstat v kontaktu je pro nás důležité. Proto budeme rádi, pokud se s námi spojíte také na sociálních sítích. Dozvíte se tak vždy nejčerstvější informace a témata, která hýbou naší ekonomikou.

 
FACEBOOK ČNB